Boekpresentatie / tentoonstelling

The Adventures of Willem de Ridder

Met gepaste trots willen wij u graag uitnodigen voor de boekpresentatie van The Adventures of Willem de Ridder op 30 september 2017 in artKitchen Gallery. Daarnaast zal in artKitchen een tentoonstelling geopend worden met werken van Willem de Ridder.


De auteurs Jeannette Dekeukeleire en Harry Ruhé hebben voor dit retrospectief de volle medewerking gekregen van Willem de Ridder. Naast terugkerende bezoeken aan zijn woonplaats Bussum om interviews af te nemen, kregen zij toegang tot het privé-archief van De Ridder. Dat heeft er toe geleid dat er in het boek veel niet eerder vertoond beeldmateriaal te vinden is.

De special edition (oplage van 50) van The Adventures of Willem de Ridder bevat verschillende bijdragen van onder andere Willem de Ridder zelf, Annie Sprinkle, Ben Vautier, Pieter Engels, Eric Andersen, Ken Friedman, Alison Knowles, Mieko Shiomi en Bob Lens.

De aansluitende tentoonstelling in de galerie mag eveneens uniek te noemen zijn. De Ridder heeft een uitstekend oog voor artistiek talent en wist goede kunstenaars met elkaar te verbinden. Zelf heeft hij echter weinig verkoopbare kunst geproduceerd – en wat hij maakte was te koop voor wat de koper er voor over had. Dit staat in contrast met de manier van werken in een galerie, waardoor De Ridder nooit verbonden geweest is aan een dergelijke kunstinstelling.

Een opvallend kunstwerk dat vertoond zal worden tijdens de tentoonstelling in artKitchen is de PK-lamp. Ter gelegenheid van de publicatie van het boek heeft De Ridder deze lamp gemaakt in de stijl van zijn Papieren Konstellaties. In de jaren ’60 verwierf hij bekendheid met deze papieren proppen en legde hij destijds in het televisieprogramma SIGNALEMENT uit hoe deze proppen ook gebruikt kunnen worden in de mode en interieur design. Erwin Zwiers en Margje Teeuwen ontwierpen niet lang geleden een lamp als prop en klaagden vervolgens Ikea aan toen het bedrijf ook een proplamp in de schappen had liggen. Iedereen was kennelijk vergeten dat het ontwerp al ruim vijftig jaar oud was en op naam staat van Willem de Ridder.

Back